2014 yılında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında Genel Kurul’u bilgilendiren Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer, “2015 yılında da Borsa İstanbul’u tarihi günler bekliyor. Son birkaç yıl içinde başlattığımız girişimlerin meyvelerini gerek hacim gerekse karlılık olarak bu yıl itibarıyla toplamaya başlayacağımızı düşünüyor, 2016 yılı ilk yarısının Borsa İstanbul’un halka arzı için uygun bir dönem olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kazandırdık” dedi.
Borsa İstanbul A.Ş. (BİAŞ) Olağan Genel Kurulu, Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü, Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda 31 Mart 2015 Salı günü toplandı.
İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan Genel Kurul’da konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Akyüz, Türkiye Sermaye Piyasalarının önemli atılımlar gerçekleştirdiğini ve Borsa İstanbul’un hızla küresel rekabetçi bir yapıya kavuştuğu bir dönemden geçildiğini kaydetti. Bu süreçte, Doç. Dr. İbrahim Turhan’ın, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 10 Şubat 2015 tarihi itibariyle ayrıldığını hatırlatan Osman Akyüz, kendisinin görevde bulunduğu süre zarfında bu dönemin idaresini üstün gayret ve başarılarla tamamladığını belirterek, Borsa İstanbul A.Ş’ye kazandırdığı vizyon ve Türkiye Sermaye Piyasaları’na sağladığı katkılardan dolayı şükranlarını sundu.
İlk Olağan Genel Kurul’da Borsanın duayen isimlerinden Bedii Ensari’yi rahmet ve minnet ile andıklarını hatırlatan Osman Akyüz, “Bu vesile ile merhum Abidin Paşa’dan günümüze kadar uzanan Borsa İstanbul A.Ş. serüveninde emeği ve hizmeti geçenlerden ahirete intikal etmişleri rahmet ve hayatta olanları şükranlarımızla tekrar yad etmek isterim. Borsa İstanbul önümüzdeki dönemde de, kurumsal yönetişim ilkeleri çerçevesinde gerek Yönetim kurulu olarak gerekse üst yönetim olarak verilen vazifeyi hakkıyla eda ederek, ülkemize hizmet etmeye devam edeceğine inancımız tamdır” diye konuştu.
Halka Açık Şirket Sayısının Artırılması
Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer de Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, küresel ve yerel gündemin çok yoğun geçtiği; Borsa İstanbul olarak önemli girişimlere imzaların atıldığı bir dönemi geride bıraktıklarını belirterek, 2014 yılında yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Türkiye sermaye piyasasının derinlik kazanmasını destekleyecek en önemli faktörlerden birisinin halka açık şirket sayısının arttırılması olduğunu hatırlatan Hüseyin Zafer, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmanın 2014 yılında pay piyasasında gerçekleşen halka arzları olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
Hüseyin Zafer, “Buna rağmen şirketlerimizin artan bir şekilde özel sektör borçlanma aracı ihraçlarıyla finansman sağladıklarına şahit oluyoruz. Bu kapsamda ihraçlardan sağlanan tutar 2010 yılında sadece 1,3 milyar ABD doları iken 2014 yılsonunda 30,3 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Aynı dönemde ihraç sayısı da 16’dan 517’ye çıkmıştır” dedi.
Türkiye’de şirketlerin piyasa değerinin GSYİH’ye oranının sadece yüzde 32 olduğu düşünüldüğünde önümüzde kullanabilecek çok önemli bir potansiyel bulunduğunu anlatan Hüseyin Zafer, şöyle devam etti:
“Büyük finans merkezlerinde bu oran % 100 – % 175 arasında değişirken; Türkiye’nin yer aldığı gelişmekte olan ülkeler arasında söz konusu oranın % 100’e yaklaştığı veya aştığı merkezler görüyoruz. Hiç kuşkusuz, Türkiye olarak dünya ortalamalarına yaklaşmamız halinde, sermaye piyasalarımızın bambaşka bir aşamaya geçeceği açıktır.”
Özel Pazar Devreye Alındı
Borsa İstanbul için 2014 yılının en önemli gelişmelerinden birinin Özel Pazar’ın devreye alınması olduğunu kaydeden Hüseyin Zafer, şunları söyledi:
“Yeni platform şirketlere halka açılmadan finansman bulma, payını satmak isteyen şirket ortaklarına likidite sağlama, yatırımcılara ise hem yeni yatırım seçenekleri, hem de yatırımlarını likide edebilme imkânlarını sunacaktır. Yıl içinde Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Beyefendi’nin takdimleri ile ödüle layık görülmemiz de atılan adımların ne kadar yerinde olduğunu ortaya koymaktadır.”
Yurtdışı İşbirlikleri
Hüseyin Zafer, bölgesinde sermaye piyasası araçlarının alınıp satıldığı bir merkez olmayı hedefleyen Borsa İstanbul’un, başta yakın bölge borsaları olmak üzere uluslararası borsa ve finans kuruluşlarıyla olan ilişkilerini her geçen gün daha da ileri noktalara taşıdığını anlattı.
London Stock Exchange Group ile yapılan işbirliğinin de piyasalarımız için önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkat çeken Hüseyin Zafer, “BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon ürünlerinin Londra Borsası’nda yatırımcılara sunulması ve Londra Borsası iştiraki olan takas kuruluşu London Clearing House’un (LCH.Clearnet) bu ürünlere ilişkin işlemlerde merkezi karşı taraf işlevini üstlenmesi sermaye piyasamızın marka değerini destekleyecek, Borsa İstanbul’a olan yabancı yatırımcı ilgisini üst seviyelere çıkaracaktır” dedi.
2015 Yılında da Borsa İstanbul’u Tarihi Günler Bekliyor
Hüseyin Zafer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“2015 yılında da Borsa İstanbul’u tarihi günler bekliyor. Son birkaç yıl içinde başlattığımız girişimlerin meyvelerini gerek hacim gerekse karlılık olarak bu yıl itibarıyla toplamaya başlayacağımızı düşünüyor, 2016 yılı ilk yarısının Borsa İstanbul’un halka arzı için uygun bir dönem olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza hız kazandırdık. 20 Mart tarihi itibariyle halka arz sürecine aracılık etmek isteyen kurumların başvurularını almış bulunuyoruz.”
Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi
Genel Kurul’da konuşmaların ardından yıllık faaliyet raporu, 2014 faaliyet yılına ilişkin bağımsız denetim raporu, 2014 yılı faaliyet ve hesap dönemine ilişkin 2014 yılsonu Bilançosu ve Kâr/Zarar Tablosu okunarak, müzakeresinin ardından onaylandı. Genel Kurul’da, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeleri Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde ibra edildi.
Genel Kurul’da daha sonra, Şirket Esas Sözleşmesinin 10 ve 11 inci maddeleri çerçevesinde 31.03.2018 tarihine kadar 3 yıllığına görev yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı ile münhal bulunan iki Yönetim Kurulu Üyesi’nin seçimi gerçekleştirildi.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Talat Ulussever seçildi. Boşta bulunan Yönetim Kurulu üyeliklerine Tuncay Dinç ve Halil Tunalı seçilirken Borsa İstanbul’un yeni Yönetim Kurulu’nda Osman Akyüz, Mustafa Büyükabacı, Seyit Ahmet Işkın, Melikşah Utku, Talat Ulussever, İlhami Koç, Işınsu Kestelli, Murat Tacir, Tuncay Dinç ve Halil Tunalı yer aldı. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu daha sonra toplanarak, görev dağılımı yapacak.
2014 Yılında En Yüksek İşlem Hacmini Gerçekleştiren Yatırım Kuruluşlarına Ödül
Genel Kurul’un ardından Borsa İstanbul piyasalarında 2014 yılında en yüksek işlem hacmini gerçekleştiren yatırım kuruluşlarına törenle ödülleri verildi.
Törende, Borsa İstanbul’un dört farklı piyasasında 2014 yılında en fazla işlem hacmine ulaşan yatırım kuruluşları ödüllendirildi. Borçlanma Araçları Piyasası, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası ile Pay Piyasası’nda en yüksek işlem hacmini gerçekleştirerek ilk üçe giren yatırım kuruluşları ödüllerini Borsa İstanbul Üst Yönetimi’nin ellerinden aldı.
Borçlanma Araçları Piyasası’nda en yüksek işlem hacmini sırasıyla Türkiye İş Bankası A.Ş, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve HSBC Bank A.Ş. gerçekleştirdi.
Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda en yüksek işlem hacmini Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. gerçekleştirirken, Rona Döviz ve Kıymetli Maden Tic. A.Ş. ikinci, Nadir Döviz ve Kıymetli Maden Tic. A.Ş. üçüncü oldu.
Pay Piyasası’nda ise sıralama İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Garanti Yatırım ve Menkul Değer A.Ş. olarak gerçekleşti.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda da en fazla işlem gerçekleştiren firmalar sırasıyla İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş, TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Garanti Yatırım ve Menkul Değer A.Ş. oldu.
Borsa İstanbul piyasalarında en fazla işlem hacmine ulaşan yatırım kuruluşlarının başarısı Türkiye’nin gururu yerli akıllı telefon Venus’le ve Vestel tabletle ödüllendirildi.
2014 Yılı VİOP Sanal Portföy Yarışması (VİOPS) Ödülleri de Dağıtıldı
Genel Kurul’da ayrıca, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) tarafından, türev ürünler konusunda katılımcıların piyasa farkındalığının arttırılması ve VİOP’ta işlem gören sözleşmelerin piyasa tarafından daha iyi anlaşılmasının sağlanması amacıyla 2014 yılında ikincisi düzenlenen ödüllü sanal portföy yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.
Yarışmada birinciliği Musa Konak, ikinciliği Serhan Aydoğmuş, üçüncülüğü ise Aysun Dirmen İşat kazandılar.